Ook in 2020 beste boerenboter van Nederland!

Maart 2020 – Onze ambachtelijke boter is opnieuw uitgeroepen tot beste boerenboter van Nederland. Tijdens de landelijke Cum Laude keuring van boerderijzuivel kregen we het hoogste aantal punten van de jury. Ook de vorige editie van deze keuring haalden we de hoogste score.

In totaal werden 332 kazen en 130 zuivelproducten ingeleverd voor de wedstrijd. Ze werden stuk voor stuk gekeurd door keurmeesters in groepjes van twee. Zij keken naar aspecten zoals uiterlijk, doorsnede, consistentie, maar het allerbelangrijkste was natuurlijk de geur en de smaak. Met 97,5 van de maximale 100 punten scoorde De Sophiahoeve in de categorie boerenboter het hoogste.

Ambachtelijk gemaakt

De kneepjes van het vak zijn bij ons van generatie op generatie doorgegeven. De rauwe blaarkopmelk wordt nog altijd met de hand afgeroomd. De room wordt aangezuurd met eigen karnemelk, blijft 24 tot 36 uur rijpen en wordt daarna gekarnd. Hierbij komt karnemelk vrij. Daarna wordt de roomboter gewassen, gekneed en eventueel gezouten. Van de afgeroomde melk wordt de magere BoerenLeidse kaas gemaakt.

Over de Cum Laude Awards

De Cum Laude Awards is een jaarlijks terugkerende kaasverkiezing die georganiseerd wordt door de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Elk jaar komen alle zelfzuivelende boeren bij elkaar voor de verkiezing van de lekkerste kaas, gemaakt op de boerderij. Dit is de enige landelijke verkiezing voor boeren die hun kazen op ambachtelijke manier op de boerderij maken.