Zoek

Tradities levend houden

Ons verhaal

Alles wat wij doen is ingebed in een lange historie. Daarom maken we soms ook andere keuzes. We blijven ambachtelijk zuivel maken, zoals de generaties voor ons. We zetten ons in om het oud-Hollandse Blaarkopras te behouden, in het karakteristieke polderlandschap van onze regio. Altijd is onze vraag: hoe kunnen we moderniseren en tegelijkertijd de tradities in ere houden? Want ons erfgoed willen we levend houden én overdragen aan de generaties na ons. Dat zit nu eenmaal in onze genen.

Rond het jaar 1600 maakte Cornelis Janszoon al boter en kaas, aan de Warmerdam, de dam tussen Warmond en Sassenheim. Inmiddels maakt Theo als 12e generatie Warmerdam op de Sophiahoeve kaas en boter.

Wie denkt er bij de Leidse historie aan een koe? Terwijl de Blaarkop een belangrijk aandeel had in de bloeitijd van Leiden in de 17e eeuw. Dankzij de zuivelproductie floreerde de handel en ook de lakenindustrie bloeide weer op.

Het ambacht van BoerenLeidse kaas maken is eeuwenlang van vader op zoon doorgegeven, ook in de familie Warmerdam. In een unieke fotoreportage zien we Jan en Dirk Warmerdam, de vorige twee generaties, aan het werk.