De Sophiahoeve winnaar in regionale kaaskeuring Rondom Leiden

Oktober 2025 – De Sophiahoeve mag zich komend jaar de beste kaasmaker van de Leidse regio noemen. Tijdens de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring in Zoeterwoude kregen we de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje, uitgereikt omdat we met de punten voor onze boerenroomboter en onze belegen BoerenLeidse gezamenlijk overall winnaar werden. Voor de Boerenroomboter kregen we van de jury zelfs de maximale 100 punten!

Onafhankelijke keurmeesters
Ruim 22 kaas- en zuivelmakers uit de Leidse regio brachten samen 67 ambachtelijk gemaakte kazen naar de keuring. Onafhankelijke keurmeesters beoordelen de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak. Op die manier krijgen we als kaasmakers waardevolle feedback op onze producten. 

Boter van BoerenLeidse kaasmakers hoogst gewaardeerd
Ook dit jaar werden weer boter en karnemelk gekeurd, zuivelproducten waar de Leidse regio van oudsher om bekend staat omdat ze in combinatie met de BoerenLeidse kaas worden geproduceerd. Bij de boerenroomboter waren er maar liefst drie winnaars met alle drie de maximale score van 100 punten; naast De Sophiahoeve en Zuivelboerderij Kwakernaak kreeg ook Kaasboerderij De Keizershof uit Zoeterwoude de hoogste score van de keurmeesters. Ook de kaasboerderijen Weidegeluk, Sweylanthoeve en de Leidse Kaas Koe behaalden hoge scores. Daarmee werden de eerste zes plaatsen in deze  categorie bezet door de deelnemende makers van de Vereniging van BoerenLeidse Kaasmakers.

Boerenkaasmaken immaterieel erfgoed
Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is daarom officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van niet-gepasteuriseerde rauwe melk.