BoerenLeidse op Kaasfort Amsterdam

Met onze BoerenLeidse bezochten we de Leidse burgemeester Lenferink, samen met collega-kaasmakers Sandra Heemskerk en Ruud van Schie, als start van onze samenwerking met maître-fromager René Koelman (Kaasfort Amsterdam / Bourgondisch Lifestyle).

In het Kaasfort liggen komend jaar 60 traditionele BoerenLeidse kazen van 6 verschillende makers langzaam te rijpen onder toeziend oog van René en zijn team.

Bij Sleutelstad vertelde ik meer over onze kaas, burgemeester Lenferink wierp zich op als ambassadeur en René Koelman vertelde over zijn missie om de oudste Hollandse erfgoedkazen te beschermen.

Ook het Leidsch Dagblad maakte een reportage:

In de rijpingskamers van het oude fort denkt Koelman op termijn – als de proef slaagt – niet alleen Leidse kazen weer de gelegenheid te geven oud en overjarig te worden, maar die ook nog beter te kunnen maken. „We hebben er een hele stabiele luchtkwaliteit en een vrij lage, constante temperatuur. Kaas kan er langzaam rijpen. We mikken op een smaak met een subtiel begin die opbouwt naar een heel lang, diep einde. En al is Leidse kaas vrij droog, we denken dat hij in het Kaasfort toch iets smeuïger en snijbaarder kan worden.”

De LeidseBoeren-met-Sleutels die het fort over anderhalf jaar verlaten, zijn bedoeld voor de top van de culinaire markt, zoals delicatessenzaken en sterrenrestaurants. „We proberen de kaas ook exclusiever te maken”, zegt Koelman. „De huidige consumentenprijs zal rond de 20 euro per kilo liggen, maar goed gerijpt zou dat volgens mij eigenlijk 30 euro moeten zijn. Want goed gerijpt is een BoerenLeidse misschien nog wel beter dan Parmigiano Reggiano.”