Ingehuldigd door het kaasgilde van Remoudou

Augustus 2023 – Een eervolle benoeming! Bij het jaarlijkse Fête du Fromage in het Luikse stadje Aywaille werd  Theo ingehuldigd door het kaasgilde ‘De Koninklijke Heerlijkheid Remoudou’ (‘la Royale Seigneurie de Remoudou’). Het gilde van de makers van de bekende Hervé-kaas noemt hem een geestverwant, die zich ook inzet voor behoud en promotie van een eeuwenoud streekproduct. 

De kaasmakers uit het Land van Hervé, vlak over de grens met Zuid-Limburg, verenigden zich in 1960 in het gilde om samen met ambassadeurs de historie van hun kaas levend te houden en de gastronomische rijkdom uit te dragen. In ceremonieel historisch tenue houden ze tijdens het Fête du Fromage hun jaarlijkse bijeenkomst.

Dit jaar werd Theo, als 12e generatie kaasmaker in zijn familie,  door het gilde als eregast uitgenodigd. Met een lofrede werd hij benoemd tot Seigneur du Remoudou, “omdat u net als wij bent, respect hebt voor kaastradities, bezorgd bent over het welzijn van uw medeburgers, liefhebbers van uw regio en uw dieren, en u nog lang wilt doorgaan met de vervaardiging van deze producten die belangrijk voor u zijn.”

Mooie erkenning

Het is een mooie erkenning voor onze kaas en ons werk. Om als eregast te worden uitgenodigd op het mooie kasteel van Harzé is al leuk, maar zo’n erkenning geeft het nog extra glans. En het is mooi om te merken hoe je als kaasmakers onderling elkaars taal niet echt hoeft te spreken om elkaar toch goed te verstaan.”

Lange roemrijke historie

Net als de BoerenLeidse kaas met Sleutels zijn de Rommadou Hervé kaasjes geliefd bij fijnproevers en hebben ze een historie die teruggaat tot de Middeleeuwen. En wie het verhaal van de BoerenLeidse kaas kent, herkent onmiddellijk de vele parallellen: een historische boerenkaas met een complexe smaak door de lange rijping, befaamd in de hoogste kringen en in vele landen. Een officieel erkend streekproduct, dat door een steeds kleiner aantal kaasmakers geproduceerd wordt.

Geschenk voor het hof

De karakteristieke blokvormige Rommadou kaasjes hebben een roemrijke historie. Men traceerde dat al in de 13e eeuw een pittige kaas gemaakt werd in deze regio. In 1512 werd het recept officieel vastgelegd. Uit de annalen blijkt dat keizer Karel V de kaas proefde toen hij op 8 januari 1544 op doorreis was door het gebied. En ook later werd de kaas als geschenk aan koningshuizen aangeboden – een bewijs van de kwaliteit en commerciële waarde van deze boerenkazen. In de 17e eeuw gingen kooplieden met de kaas naar Duitse beurzen om ze daar te ruilen voor koeien.

Tradities voortzetten

De traditie is van generatie op generatie voortgezet. In de jaren 60 waren er nog 500 producenten van Hervé, momenteel zijn het er nog vier. In de jaren 90 kreeg de kaas net als de BoerenLeidse-met-Sleutels het Europese predikaat van beschermde oorsprongsbenaming (BOB).